HírlevélHTML formátum?

A Fékrendszer

A fékrendszer
Személygépkocsiknál fokozott figyelmet igényel a fékberendezés. A fékfolyadék forráspontja az évek során csökken a nedvesség felvétele miatt, ezért időközönként cserélni kell. Fékezéskor a hőfejlődés gőzbuborék-képződéshez vezethet. Emiatt lecsökken vagy megszűnhet a fékhatás. Fékfolyadékcsere után a fékrendszert a gyári előírás szerint kell légteleníteni.
A fékbetétek, féktárcsák és a fékdobok használat közben kopnak, ezeket ellenőrizni kell. A kopási határ elérésekor ki kell cserélni. A fékerő-módosító nagyon fontos feladatot lát el. Megakadályozza a hátsó kerekek túlfékezettségét, és stabil nyomtartó fékezést biztosít.


Tartós lassítófék (retarder)
A haszonjárművek egységnyi gördülőtömegre jutó fékpofafelülete feleakkora, mint a személygépkocsiknál. Motorjának fékező hatása is csekélyebb. Hosszabb lejtmenet esetén a fékpofák jelentős felmelegedése miatt a haszonjárműveknél csökken a fékhatás (fading). A kutatók szerint 7%-kal csökkenthető a balesetek száma a tartós lassítófék felszerelésével. Az üzemi fék megkímélésével hidrodinamikus agy örvényáramú egységgel lassítja a járműszelvényt.
Az EU-tagországokban az összgördülőtömegtől függően kötelezővé tették a blokkolásgátló és a tartós lassítófék felszerelését, ami jelentősen növelte a haszonjárművek aktív biztonságát.


Elektronikus fékrendszer
A fékkésedelmi idő csökkentése és a biztonság növelése érdekében úgy a személy-, mint a haszonjárműveknél megkezdődött az elektronikus fékrendszerek szériagyártása. Ezeknél szétválik egymástól a fékezéshez szükséges információátvitel lehetővé teszi, hogy egy többtagú járműszerelvény egymástól távol lévő kerékfékszerkezetei egyszerre lépjenek működésbe.
Személygépkocsiknál a munkaközeg változatlanul a fékfolyadék maradt, haszon-járműveknél pedig a sűrített levegő. A fékmunkahengerek közelében elhelyezett elektromágneses szelepekkel vezérlik ki a szükséges nyomást.
A rendszer integrális része az ABS/ASR szabályozás. A 40 tonnás járműszerelvény fékezési jellemzői megközelítik a személygépkocsikét.

 
Pályázatok Pályázatok